Hondenmassage is voor veel mensen iets nieuws en misschien ook wel iets geks. Want waarom zou je je hond masseren?
Als je zelf wel eens een massage hebt gehad, ken je dat heerlijk ontspannen gevoel na een massage. We leven nu eenmaal in een maatschappij met veel prikkels en ontspannen is daardoor soms moeilijk. Dit geldt ook voor onze honden. Hondenmassage kan je hond laten ontspannen, zorgen voor meer lichaamsbewustzijn, hem uit het hoofd halen en zo zorgen voor een betere balans. Hondenmassage kan ook heel goed worden ingezet bij lichamelijke klachten en, minder bekend, ter ondersteuning van gedragsproblemen bij de hond.
Massage is voor veel honden even wennen, er gebeurt van alles in hun lichaam wat zij misschien nooit eerder hebben gevoeld. Daarom masseer ik je hond het liefste op de plek waar hij zich het meest op zijn gemak voelt, en dat is meestal thuis in zijn eigen omgeving.
Intakeformulier
Je ontvangt vooraf aan het eerste consult een intakeformulier waarin ik vraag om meer informatie over de leefsituatie, gezondheid en het gedrag van de hond. Het is niet alleen belangrijk om klachten te verminderen of op te lossen, maar ook om te kijken of we de eventuele oorzaak van de klachten kunnen achterhalen of kleine aanpassingen naast massage kunnen doen, die extra ondersteuning bieden. De gegevens uit het formulier zijn de basis voor een behandelplan. In sommige gevallen mag je hond niet gemasseerd worden of moet er eerst contact opgenomen worden met een dierenarts of medisch specialist.
Tijdens de sessies kijk ik altijd goed naar de communicatiesignalen van de hond. Om een vertrouwensband op te kunnen bouwen, luister ik goed naar deze signalen en blijf ik binnen de grenzen van de hond. Dit betekent dat ik soms creatief te werk moet gaan, door bv. een spelletje tussendoor te doen, een pauze in te lassen of in sommige gevallen de sessie heel kort te houden.
Eerste consult
De eerste sessie duurt ca. 90 minuten. We bespreken het intakeformulier, ik observeer de hond waarbij ik kijk naar de lichaamshouding en de beweging van de hond en doe een palpatie (lichaamsscan). De gegevens uit het intakeformulier, de observatie en palpatie geven mij een indruk wat de aandachtsgebieden zijn tijdens de massage. Ik bespreek het behandelplan met je en zal de hond kennis laten maken met zijn eerste massage.
Vervolgsessies
Naast de massage in de vervolgsessies, leer ik je zelf ook een aantal technieken om zelf je hond te kunnen masseren. Je zult merken dat het regelmatig herhalen van de massage zorgt voor een beter resultaat. En voor jou werkt het masseren van je hond ontspannend, je bouwt een betere band op en je hebt sneller door wanneer je hond iets mankeert. Indien nodig en mogelijk combineer ik de hondenmassage met bewegings- en/of balansoefeningen.
massage is nooit een vervanging voor een bezoek aan een dierenarts of medisch specialist.